Letselschade, wat is dat eigenlijk?

Letselschade is de schade die een persoon lijdt in zijn persoonlijke vermogen.

Het woord vermogen moet dan niet direct worden gezien als een vermogen in financiƫle zin. Een persoon heeft immers ook arbeidsvermogen, zowel voor loonvormende arbeid (het werk als werknemer of zelfstandige), maar ook voor het als hobby werken in de tuin, het doen van het huishouden en/of het uitvoeren van klussen in, om en aan het huis.

Dat volledige "arbeids"vermogen is een van de hoofdstukken, die samen met twee andere hoofdstukken het boek letselschade vormen.

De andere hoofdstukken zijn de kosten en het smartengeld.

Over dat smartengeld kan men kort zijn; het is de vergoeding voor geleden pijn en gederfde levensvreugde. Zo kort als de omschrijving van het hoofdstuk smartengeld is, zo omvangrijk is de lading die het dekt. Het vaststellen van het smartengeld is specialistisch werk, waarbij de inbreng van veel ervaring bijzonder behulpzaam is.

Het hoofdstuk kosten kan in veel woorden worden uitgedrukt. Kort samengevat komt het er op neer dat alle kosten die gemaakt zijn in het kader van het letsel in principe claimbaar zijn. Tussen claimen en daadwerkelijk ontvangen zit echter vaak nogal wat verschil vandaar dat er altijd een medische en vrijwel altijd een juridische toets is. Dat wil zeggen, dat er medische onderbouwing moet zijn voor de relatie met de ongevalklachten en er over het algemeen aangetoond (aannemelijk gemaakt) moet worden dat de kosten daadwerkelijk gemaakt zijn (overleggen van bonnen, nota's en dergelijke)

Die medische en juridische toets geldt vanzelfsprekend ook voor de hoofdstukken arbeidsvermogen en smartengeld.

Print deze pagina

Algemene voorwaarden | Disclaimer | BTW NL001320870B78 | KVK 08180303